T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRIKKALE / MERKEZ - Malazgirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuz Hakkında

Okulumuz Harita-Tapu-Kadastro Alanında karma eğitim vermekte olup bu alan altında Harita-Kadastro ve Tapu olmak üzere iki farklı dalda sınıflarımız mevcuttur. Okulumuz tam gün eğitim vermektedir.

Harita-Tapu-Kadastro alanı; arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma, tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi işlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir.

Taşınmaz mallara, özel kişiler sahip olabildiği gibi şirketler, vakıflar veya devlet de sahip olabilir.Bu sahiplik durumuna ise mülkiyet hakkı denir. Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerinin tümünü yapan meslek elemanlarına kadastrocu denir.

Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ise tapuculuk denir.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Kadastro işlemlerinin özelleştirilmesi ve hızla gelişen inşaat sektörü ülkemizde harita ve kadastro ara eleman ihtiyacını artırmıştır.

 

Arazi çalışmalarında Totalstation, nivo, gps, drone gibi ölçme aletleri kullanılır. Büro çalışmalarında ise bilgisayar yoğun olarak kullanılmaktadır. Onun için bu meslek alanını seçeceklerin arazide ölçme işlemini sevmesi ve bilgisayarda ilgili programları iyi kullanmasını  gerekmektedir. Kısaca teknoloji ile içiçe olan bu meslek alanında çalışacakların yeniliklere açık olması gerekmektedir.

Okulumuz mesleki ve teknik Anadolu lisesi programına göre eğitim vermektedir ve buna bağlı olarak alan eğitimine 9. Sınıfta, 9. Sınıfın sonunda öğrencinin seçmiş olduğu dal eğitimine ise 10. Sınıfta başlanmaktadır. 12. Sınıfa gelindiğinde iş başı eğitim kapsamında 3 gün stajyer olarak çalışılıp 2 gün okuldaki eğitim devam edilmektedir. Bu stajyerlik süresi boyunca ise asgari ücretin %30undan az olmamak üzere ücret alınmaktadır ve öğrencinin sigortası Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmaktadır. 

Okulumuzda pansiyon imkanı bulunmamaktadır.


Eğitim ve Kariyer


       Meslek eğitimi, meslek liselerinin Harita-Tapu-Kadastro alanında diploma programında verilmektedir. Alanın herhangi bir dalından mezun olunduğunda dahi üniversite tercihinde dallar arasında geçiş yapılabilir.

 

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita-Tapu-Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir.

Başvurulduğu takdirde mezunlarımızın ek puan alacağı bölümler şunlardır;

-Coğrafi bilgi sistemleri ve teknolojileri

- Harita ve Kadastro

-Coğrafi Bilgi Sistemleri

- Tapu ve Kadastro

  

Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları sınavında (YKS) başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler. Kendi bürolarını da açabilirler.

 

MEZUNLARIMIZ

Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de iş yeri açma belgesine sahip olur ve teknisyenlik unvanı kazanırlar.


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.06.2020 - Güncelleme: 19.10.2023 22:11 - Görüntülenme: 1717
  Beğen | 0  kişi beğendi